Всеки ли притежава интуиция?
top of page

Всеки ли притежава интуиция?

Всеки един от нас още от момента на раждането си притежава различни способности, сред тях се намира и интуиция. Способността да чувстваме приближаването на опасност или неблагоприятни събития, да усещаме лъжата, скрита зад убедителна реч, да изпитваме безпокойство по повод нерешени проблеми, чиито последствия могат да ни донесат загуба - състоянията на безпокойство, тревога, страха служат като звънец, който привлича вниманието ни към назряваща ситуация.


Способността да ходи, способността да говори също са дадени на човека по рождение. Известни са обаче случаи, като "синдром на Маугли", когато децата изолирани от човешко общество така и не се научили ни да говори, ни да ходи, ни да стои право. В едно село родители алкохолици държали детето заедно с куче. Две оцелели след катастрофа момичета пораснали в джунглата. Тези деца израснали в изолация от хората и са можели само да пълзят и да издават определени звуци. Отсъствието на подходящи за развитие на способностите условия е довело до загубата на тези способности.


Точно по същия начин човек, надарен с интуиция, който не я използва, губи достъп към нея. От най-ранна детска възраст, попадайки в среда на готови отговори на своите въпроси, на готови решения, които ни дават родители и учители, на точни инструкции как да постъпваме, като получаваме поощрение за послушание и изпълнителност, ние постепенно се превръщаме в зомбирани логици с атрофирала интуиция.



Човек с развита интуиция е опасен за онези, които желаят да контролират съзнанието ви и да управляват поведението ви. Човек с развита интуиция никога не ще позволи някой да манипулира решенията му, мирогледа му или да го насочи към пропаст. Дори на битово ниво интуиция способна да спаси живота ни и да огради от опасността.


Например, намирате се на някакво празненство и един момент ви почва непоносимо да боли главата или появява се други дискомфорт и желанието да си тръгнете. Впоследствие научавате, че след като сте си тръгнали всичките се скарали, имало бой с много пострадали. Като сте послушали себе си, вие сте избегнали опасността. Същите механизми работят и в бизнеса. Понякога немотивирано с доводи желание да прекъснете отношения с свой партньор или да изтеглите своя дял от още стабилен бизнес позволява да избегнете загуби или неприятности в бъдещето.


Интуицията има и друга страна – способността да чувстваш своя път, влечение към онези хора, към онези решения, които предвещават вашия успех, с които са свързани бъдещи благоприятни събития в живота ви. Като слушаме сърцето си, вървим натам, където ни очакват, където сме необходими. Интуитивният човек става чувствителен и отзивчив, внимателен към чувствата на другите хора, бдителен и осъзнат, любещ. Можем да го кажем и по друг начин – като разкриваме в себе си любов, осъзнатост, чувствителност и бдителност, ние ставаме по-интуитивни.


Интуитивният човек може да е предприемчив и тогава той извлича финансова полза от своята интуиция. Интуицията му помага сред всичките идеи и мислите, които се раждат в съзнанието му, да различи и да реализира именно онези, които в бъдеще ще дадат плодовете на благосъстоянието.


По въпросите на Ева Лъчезарова за dama.bg

55 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page