Как се формират ограничаващите убеждения
top of page

Как се формират ограничаващите убеждения

Всеки от нас притежава собствена система от убеждения, в които вярва. Тази система се вгражда в структурата на личността ни, влияе върху поведението ни и върху изборите ни в живота.


Сред убежденията ни има такива, които ни придават сила и ни позволяват да се справяме с трудностите, водят ни към развитие и ни позволяват да постигаме целите си. Но има и такива, които ни пречат, забавят ни по пътя към целите ни, лишават ни от сили и ни демотивират.


Нека да ги разделим условно на две групи: помогащи и ограничаващи.

И едните и другите слабо се осъзнават от самия човек и действат на нивото на подсъзнателните програми, като ни управляват и формират нашата реалност.





Как се формират убежденията и каква роля играят те в живота ни?

Обобщавайки опита на видяното, чутото, преживяното, като извод се появява убеждение, което вече работи и за бъдещи събития. Ако няколко пъти нещо в живота ви не се е получило, може да се формира подсъзнателно убеждение "на мен никога не ми се получава", "аз съм неспособен", "аз съм недостатъчно умен за това", "другите са по-умни от мен", "на мен не ми върви", "в този живот можеш да постигнеш успех само ако имаш връзки", "без пари не си струва дори да опитвам".


Или сте имали отношения, които са завършили болезнено, или сте имали няколко несполучливи опита да създадете семейство. И някъде вътре във вас се е появил страхът да започнете нови отношения, да бъдете открит в новите отношения, да допуснете друг в своя свят или се усещате като недостоен или недостойна за любов. И на нивото на подсъзнание от тези състояния се раждат ограниченията – "на мен ми е добре и сама", "не останаха достойни мъже", "на тази възраст всички нормални мъже са заети", "мен няма за какво да ме обичат".


Не е задължително тези убеждения да са облечени в мисли. Значително по-често те се проявяват като отказ от решителни действия, като недостиг на енергия, като тиха тъга, чувство за нереализираност, неувереност в себе си. И за да бъдат открити, ще се наложи старателно да ги потърсите.



Но кой ще търси нещо, за чието съществуване дори не се досеща?


Възможно вие до толкова сте повярвали в тях, че дори не осъзнавате разрушителното им присъствие в живота ви. Те са станали част от вас, вградили са се в ценностната ви система и управляват вашето поведение. Насочват вашите избори, принуждавайки ви да се отказвате от високи цели – "Защо да се старая ако въпреки всичко, пак няма да се получи"?

Дори не ви идва наум да проверите – действително ли е така, доколко това съответства на реалността, как се съгласува с моите цели, доколко тези мисли са ефективни и не е ли дошло вече време да ги променя?


Често самото откриване и осъзнаване в себе си на подобно ограничение дава освобождаващо преживяване и колосален трансформиращ опит: разбиране защо определена сфера от живота ви се намира в застой, възможност да се видите отстрани с тези ограничения, да осъзнаете своето грешно поведение, което до този момент е било норма.



Преди няколко години създала съм курс за работа по преодоляване на ограничаващите убеждения. В основата на този курс стоят няколко методики за анализа на различни сфери в своя живот и за намиране на ограниченията, които пречат на щастлив личен и професионален живот, на постигане на успеха и самореализация.

След като ограничаващите убеждения са намерени, следва этап на замяна на тези вярвания. Тук също прилагам най-ефективните методики, които позволяват вида укорените новите убеждения и те да станат част от системата на мисленето ви и поведението ви.


Ако усещате необходимост да проработате свои убеждения, да расширите границите на възможностите си, да преодолеете повтарящето се малоэфективно или разрушително поведение обадете се и запишете се на курс или на индивидуална работа с ограничаващите убеждения.

29 просмотров0 комментариев
bottom of page