Как да действате ако ви въвличат в конфронтация на работа?
top of page

Как да действате ако ви въвличат в конфронтация на работа?

Обновлено: 30 мар. 2022 г.



Работейки в организация, често сме заобиколени от други хора, споделяме с тях едно работно пространство, работим над един общ проект. Нашия успех може да зависи от добре и на време свършена работа на колегите ни от други подразделения. Комуникация и отношения вътре екипа стават част от работен процес, и ако те не вървят, това негативно влияе на общ резултат. Поява на конфликтния човек в екипа може да попречи както на динамиката на работата на целия екип, така и на вашата лична работа, особено ако обект на конфронтация сте вие.


Конфликтен човек може да ви предизвиква или въвлича в конфронтация без ваше непосредствено участие. Той може да разпространява слухове, да прави отрицателни коментари, да обезцени усилията или резултатите ви, да ви се присмее пред други колеги, да наруши работните или личните ви граници.


Ако поведение на колега не ви е приятно, но между вас запазва се дистанция и твърдо обозначени работни граници, можете да игнорирате конфликт. Най-доброто, което можете да направете - да не се въвличате в играта на колега. Реакция става неизбежна ако нападки на колега имат продължителен характер и директно се отнасят към работа ви.


Емоционалното ви въвличане в конфликта може да ви доведе до нарастване на напрежение, натрупване на гняв или тревожност, нарушение на съня, главоболие, загуба на концентрация и разсейване, увеличаване на грешките в работата. Мисли за конфликта все повече ще заемат съзнанието ви, размивайки граници между това как се чувствате на работа и вкъщи. Ако по-рано сте ходили на работа с удоволствие, то при продължителен конфликт изчезва не само удоволствие, но и желание да ходите на работа. Не позволявайте на колегата ви да се възползва от това. Концентрирайте се на работа, а не на конфликта.


Първо което можете да направете - да помислите, каква е целта на подобно поведение на колегата ви, за какво той се боря, какво иска да покаже? Държи ли се той така само с вас или с всеки друг?


Възможно целта му е да докаже, че не се справете добре с работа си, че не притежавате нужните качества и достатъчен професионализъм да работете над този проект. Или да печеля съратници на своя страна, да изкара ви като слаб и не можеше да постои за себе си човек. Ако сте някога поставили го в смешно положение пред другите или засегнали самолюбието го, него може да движи стара обида и желание да уравни сметките. А може би вижда в вас силен конкурент и иска да ви изкара извън играта в предстоящата битка за по-високо назначение. Възможно, самия той има слабости и принизявайки вас той иска да се въздигна в очите на другите, да изглежда като лидер. В редки случаи човек има просто конфликтен характер, без никакъв мотив за подобно поведение.


Учете се да управлявате на емоциите си, да запазвате безпристрастно отношение и да виждате ситуация от страни. Конфликт не трябва да ви изкара от равновесие и от способността да мислете здраво. Не пренебрегвайте с работа си, не позволявайте това да се отрази на резултатите ви.




Съхранявайте доказателства за неприемливо отношение към вас. Това могат да бъдат съобщения или писма, дадени заповеди, общи проекти. Запишете датата и запомнете хронологията на ситуациите, в които сте били подведени. Събраните факти ще ви помогнат да се предпазите, ако е необходимо.


За да предотвратите ескалация на конфликта, говорете директно с колегата си. Когато се опитвате да разрешите проблем, не забравяйте, че не можете да промените характера на човек. Това, на което можете да разчитате, е, че той ще промени отношението си в работната среда. Не влизайте в спорни теми или дискусии.


Укрепете отношенията с други колеги. Ако сте добри в работата си, разбирате се добре с колегите си и в момента когато друг човек се присъедини към екипа всичко започва да се променя към по-лошо, много лесно се определя кой е конфронтиращият човек. Изграждайте добри и трайни взаимоотношения с колеги, позволете на вашето работно поведение да говори вместо вас. Ако всичко това не работи, важно е да говорите с ръководството си, като използвате факти, доказателства и примери от реалния живот. Може би в ръководство вече забелязали, че този човек създава проблеми в екипа. Ако не, ще трябва да прикачите факти и да демонстрирате какво се случва.



Важно е да останете спокойни и търпеливи и да се фокусирате върху работата, а не върху отношенията с конфронтиращия колега.Така ще намалите степента на влияние на случващото се върху вас и върху живота ви. Ако някой се изправи срещу вас, това означава, че този човек има конфликт с вас, а не вие ​​с него. Като останете спокойни, откъснати от случващото се, съсредоточени върху процеса и резултатите от вашата работа, вие ще оставите такъв колега насаме с неговия вътрешен конфликт.



30 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все
bottom of page