За шесто и седмо чувства

Актуализирано: 9 Мар 2020

Как можем да развием интуицията си и това ще ни направили ли по-щастливи?

Именно слушането на интуицията може да направи човек щастлив, удовлетворен. Слушайки интуицията си, ние можем да варираме между приятните и неприятни усещания. Например решавам да направя нещо, или вече го правя, но усещам, че някъде в душата, в гърдите ме стиска от напрежение. В един момент взимам друго решение и внезапно получавам огромна лекота. Усещам, че това е правилното ми решение, от него се чувствам леко, свободно. Значи това решение е вярно. Това е първата стъпка да започнем да чуваме себе си и това, което се случва вътре в нас.

Можем да проверим своите решения чрез мислено пренасене в бъдещето. Но за да можем да го направим, са необходими определени умения да влезем в медитативно състояние. Има различна степен на самовглъбяването, но за начало – да се отпуснеш, да релаксираш тялото и ума. След което мислено си представяш своите решения и какво ще се случи нататък. Разгледаш и „сканираш” всички варианти и последствия през своите чувства. Говорейки за „сканиране”, имам предвид тази област в тялото, в гърдите, където усещаме приятно и неприятно, обич, напрежение.

На курса ние изучаваме своите емоции. Ако имаме много потиснати емоции, няма как да развием тази чувствителност. Трябва да се освободим от потиснатата обида, недоволство, които са неизказани, непроявени, останали вътре в нас. Дори и потисната радост също прави човек неестественен. Учим се как да променим отношението си към своето минало, научаваме се как да си дадем прошка.

Анализът също е необходим, той е част от процеса, макар че и се отнася към логиката. Но, както казах, тези два пътя не съществуват един без друг. Логика и интуиция са като двете ръце на човека, и двете са необходими. Когато човек започне дадена практика за развитие на интуицията, ще получи един ефект. Но когато я практикува, да речем, два месеца редовно, всеки ден по 10 мин., същата практика ще му даде съвсем различен ефект. По същия начин, когато детето се учи да ходи, първите му стъпки са много несигурни. След първата крачка пада, а после се научава да стои стабилно и да ходи уверено. Ако се откаже след първото падане, няма да се научи.

Съществуват различни практики. Една от тях е тренировка с черни и бели карти. Целта не е да определяме карти, а чрез работата с тях, да видим как взимаме решения. На физическо ниво започваме да усещаме къде просто отгатваме и къде след много тренировки започват да се появяват точни знания, каква е следващата карта. Първо усеща това знание като една капчица, и то изчезва. След това го усеща отново и вече насочва вниманието си към това състояние, за да запомни как се чувства в този момент, къде се намира енергията, какво усеща в себе си. Всеки открива своето определение и започва да удължава това състояние. Да бъде много тих вътрешно, за да не го загуби, тъй като всичко може да го наруши – някаква информация, внезапен рязък звук, емоция, смях. Но той се научава да го удържа. И след време се научава да го предизвиква в себе си в момента, когато е необходимо да взима решение. Не можеш постоянно да се намираш в такова състояние, просто нямаш нужда. В този момент ти си над нещата, извън емоционалната реакция. А все пак животът е прекрасен и е много хубаво, когато сме емоционални, радваме се, наслаждаваме се, понякога тъжим, но живеем живота си с всички емоции.
Смятате ли, че често взимаме импулсивни решения и това е причината впоследствие да страдаме?

При интуитивния човек първият импулс винаги е верният. Когато човек има интуиция и слуша себе си, той живее спонтанно, но и спонтанно взима решения чрез интуицията си, чрез спонтанни импулси. Иска му се е да тръгне нанякъде, тръгва и му се случва най-важната среща. Иска му се да се обади на някого, оказва се, че човекът се нуждае от помощта му. Той започва да чувства къде е необходим и да се появява на местата, където имат нужда от него. Така, всъщност, става изпълнител на чужди желания, но същевременно и на своите. Когато на него нещо му е необходимо, животът започва да реагира и на неговите желания. При човек, който не е интуитивен, импулсивността може да бъде основана не от тласъка на духа, а от емоция или инстинкт, и той може да сгреши.

Повечето хора са чували за шесто чувство, но вие говорите и за седмо? Какво представлява то?

Седмото чувство се развива паралелно и това е възможността да повлияеш на бъдещето, или да на ситуации, които се случват тук и сега. Възможност да водиш тези ситуации до оптимални решения. Възможност да промениш съдбата си, когато усещаш, че някаква тъмна буря се събира над главата ти. Например, на курса започваме от малки нещо, които човек може веднага да провери дали работят. Важното е да повярва, че го може. Например, елементарно, когато ни е необходимо да намерим място на паркинга или когато пътуваме в градския транспорт и искаме някой да ни отстъпи място да седнем. Това често се случваше в Москва, когато пътувах в пълното метро. Насочваш импулс като вътрешна молба към някого: Стани, моля, отстъпи ми място! Тук важно е в какво състояние го правиш. Обикновено става този човек, към когото е насочен импулсът, както и още двама. Тоест, чрез един импулс човек може да насочи ситуация. Дори може да насочи други към определено действие. Тук обаче е необходима вътрешна морална граница. Следващата стъпка е формиране на бъдещи срещи. Например на даден човек му предстои важна среща, той я формира първо в своето въображение. Но не като фантазия, а именно чрез тази енергия, която има. Дори до определени ключови думи, които ще бъдат казани по време на срещата. До подписване на договора. Важно е в какво състояние е човекът в този момент. Ако допуска мъничко съмнение, че нещата няма да станат така, или дори чрез своите слабости, той може да изкриви разрешението на тази ситуация. Затова първо се научаваме на определено състояние, в което практиката ще работи. Състояние „спокойно знание” или „октава” - състояние на спокойна уверуност и сила.

Второ, когато помислиш за предстоящата среща и усещаш тревога, можеш да анализираш откъде идва – от собствената ти несигурност или от това, че нещо няма да стане по този начин. Ако успокоиш тревогата си, започваш да формираш нещата така, както на теб ти трябва да се случат. Без да навредиш на другите. В интуитивния човек се развиват свръхчувствено виждане и свръхчувствено чуване.

Например, когато ви питате нещо, аз само помислех и още не успявам да отговоря, а вие вече "чувате" отговорът, който аз произнася след секунда. Това става с практиката. Това е шесто чувство. Седмо чувство е, когато предадете мислено на събеседника си решение, което желаете да чуете. Работим обаче само с хора, които имат определени морални ценности. Познали са какво е болка, какво е радост и взимат решение да не причиняват болка на другите. Знаят, какво е обида, какво е прошка, научили се да управляват емоциите си така, че дори при най-голяма омраза да не пожелаят нищо лошо на другия човек. Тоест, колкото по-далеч вървим в тези практики, курсове, толкова повече познаваме. Достигаме по-ярки състояния – както положителни, така и отрицателни, но умеем да ги преодолеем и да запазим човечността.

По този начин можем ли да привлечем любов, да речем?

Ние привличаме това, което сами излъчваме. Чрез интуицията можем да различим кой човек се отнася искрено към нас, с доброта. И, общувайки си с този човек, тази доброта я усещаме като едно приятно топло чувство в гърдите си. Друг, който изрича прекрасни думи, но не усещаме нищо или усещаме студ в гърдите си, ако сме интуитивни, няма да се подадем. Просто интуитивният човек ще усети искреността, топлината и по този начин може да намери човека, който искрено го обича. Често обръщаме повече внимание на външния вид, на думите и на това, което виждаме с очите си. Интуитивният човек гледа с душата си и чувства душата на другия. А самите практики правят хората по-дълбоки в своите чувства.


184 преглеждания0 коментари
СВЪРЖЕТЕ СЕ
С МЕН

г. София, България

​​

Телефон: +359 (88) 5416676

contact@guzaltajibaeva.com

  • Black Facebook Icon
  • Черный LinkedIn Иконка
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Vkontakte Иконка

Име *

Email *

Тема

Съобщение

Гузал Тажибаева. Личностно развитие. България. 

GT Consulting Group