Ограничаващите убеждения

Актуализирано: 24 Фев 2020


Всеки от нас притежава собствена система от убеждения, в които вярва. Тази система се вгражда в структурата на личността ни, влияе върху поведението ни и върху изборите ни в живота.

Сред убежденията ни има такива, които ни придават сила и ни позволяват да се справяме с трудностите, водят ни към развитие и ни позволяват да постигаме целите си. Но има и такива, които ни пречат, забавят ни по пътя към целите ни, лишават ни от сили и ни демотивират.

Нека да ги разделим условно на две групи: помогащи убеждения (ПУ) и ограничаващи убеждения (ОУ). И едните и другите слабо се осъзнават от самия човек и действат на нивото на подсъзнателните програми, като ни управляват и формират нашата реалност.

Как се формират убежденията и каква роля играят те в живота ни?

Обобщавайки опита на видяното, чутото, преживяното, като извод се появява убеждение, което вече работи и за бъдещи събития. Ако няколко пъти нещо в живота ви не се е получило, може да се формира подсъзнателно убеждение "на мен никога не ми се получава", "аз съм неспособен", "аз съм недостатъчно умен за това", "другите са по-умни от мен", "на мен не ми върви", "в този живот можеш да постигнеш успех само ако имаш връзки", "без пари не си струва дори да опитвам".

Или сте имали отношения, които са завършили болезнено, или сте имали няколко несполучливи опита да създадете семейство. И някъде вътре във вас се е появил страхът да започнете нови отношения, да бъдете открита в новите отношения, да допуснете друг в своя свят или се усещате като недостойна за любов. И на нивото на подсъзнателните програми от тези състояния се раждат ограниченията – "на мен ми е добре и сама", "не останаха достойни мъже", "на тази възраст всички нормални мъже са заети", "мен няма за какво да ме обичат"....

Не е задължително тези убеждения да са облечени в мисли. Значително по-често те се проявяват като отказ от решителни действия, като недостиг на енергия, като тиха тъга, чувство за нереализираност, неувереност в себе си. И за да бъдат открити, ще се наложи старателно да ги потърсите.

Но кой ще търси нещо, за чието съществуване дори не се досеща? Та нали вие до толкова сте повярвали в тях, че дори не осъзнавате разрушителното им присъствие в живота ви. Те са станали част от вас, вградили са се в ценностната ви система и управляват вашето поведение. Насочват вашите избори, принуждавайки ви да се отказвате от високи цели – защо да се старая ако въпреки всичко, пак няма да се получи? На вас дори не ви идва наум да проверите – това действително ли е така, доколко това съответства на реалността, как се съгласува с моите цели, доколко тези мисли са ефективни и не е ли дошло вече време да ги промените?

За работа с убежденията има методики. Понякога самото откриване и осъзнаване в себе си на подобно ограничаващо убеждение, дава освобождаващо преживяване и колосален трансформиращ опит: разбиране защо определена сфера от живота ви се намира в застой, получавате възможност да се видите отстрани с тези ограничения, да осъзнаете своето грешно поведение, което до този момент е било норма.

На тренинга по работа с ограничаващите убеждения ние работим не само, за да ги открием, но и трансформираме тези убеждения в "подкрепящи". Прилагаме методики за вграждане на подкрепящите убеждения в своята система на мислене, работим за смяна на състоянието и корекция на своето поведение в съответствие с новите убеждения.

Тренинг ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ОГРАНИЧАВАЩИТЕ УБЕЖДЕНИЯ

Очаквайте в Стара Загора, Пловдив и София през 2020.

​Запишете се предварително по тел 088 5416676.


313 преглеждания0 коментари
СВЪРЖЕТЕ СЕ
С МЕН

г. София, България

​​

Телефон: +359 (88) 5416676

contact@guzaltajibaeva.com

  • Black Facebook Icon
  • Черный LinkedIn Иконка
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Vkontakte Иконка

Име *

Email *

Тема

Съобщение

Гузал Тажибаева. Личностно развитие. България. 

GT Consulting Group