Как да не объркаме интуицията със страха?

Актуализирано: 24 Фев 2020


За да не объркаме интуиция със страха необходимо да изучаваме себе си и своя страх. Човек, който опознава себе си, постепенно се освобождава от придобитите страхове, които са базирани на предходни несполуки, страдания и загуби. Подобен страх престава да се намесва в неговите избори днес. Той може да изпитва страх от неизвестността пред нещо ново, например пред смяна на работата или дейността, пред нови отношения или бизнес проекти. Но страхът от неизвестността се отличава от страха, който предупреждава за опасност. В страха от неизвестността има нещо приятно, страхуваш се, изпитваш вълнение, но в същото време ти се иска да се потопиш в него. Подобно на страха на влюбения преди първата среща с възлюбената.

За разлика от него, страхът-предвестник на реална опасност е студен, отблъскващ, не ти се влиза в него. И колкото по-голяма е опасността, която ни очаква, толкова по-неприятно е чувството. Затова, човек, който се тренира, работи върху себе си, рядко може да обърка тези два страха. Той познава тази разлика на нивото на тялото си, на нивото на усещанията.

Интуитивният човек също може да вземе решение, което не е изгодно, не е полезно за него, но за него то няма де е „грешно“. За разлика от човека с неразвита интуиция, той прекрасно вижда и осъзнава всички последствия от своите избори. Затова, когато дойде време и настъпи онзи най-неблагоприятен момент, той не страда, не обвинява себе си или другите. Той има възможност да се възползва от времето и да се подготви, за да смекчи удара. Обикновено подобни, предварително неизгодни за себе си решения, човек взима в името на висши ценности: в името на любовта, в името на честта, в името на дружбата.

Хората със спяща интуиция са недалновидни. Като взимат решение въз основа на емоциите, страха или алчността, като постъпват „като всички“ изпускат щастието си или си създават проблеми. Попадат в мрежите на измамници, работят на нелюбима работа, живеят с нелюбим човек, поставят си цели, които не ги правят щастливи. Интуицията дава могъщество на човека.

Часть 3 интервью для журнала dama.bg /по вопросам Евы Лъчезаровой/.


172 преглеждания0 коментари
СВЪРЖЕТЕ СЕ
С МЕН

г. София, България

​​

Телефон: +359 (88) 5416676

contact@guzaltajibaeva.com

  • Black Facebook Icon
  • Черный LinkedIn Иконка
  • Black YouTube Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Vkontakte Иконка

Име *

Email *

Тема

Съобщение

Гузал Тажибаева. Личностно развитие. България. 

GT Consulting Group